Вас бавно Ви убиват!

Човек може да бъде убит по много начини, стига да имате фантазия. Градът също може да убива хора: опасни улици, падащи балкони, непочистени от сняг покриви, отворени капаци на шахти и други подобни, които бързо решават проблема с преселението на планетата. Тези проблеми са разбираеми за всички, за това и понякога дори се опитват да ги решат. Но има заложени бомби със закъснител, които е сложно да се докоснат, а ефектът им е видим: замърсената околна среда, прах и шум.

Учени от Швейцарския институт за тропиците и общественото здраве, стигат до извода, че високите нива на градски шум значително увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания. Дори влияе върху здравето много повече, отколкото замърсеността на въздуха в мегаполисите, според прес-съобщение на EurekAlert!

Изследователите са проучват 19.2 хиляди смъртни случаи, регистрирани в Швейцария от 2000 до 2008 г. В резултат от това се оказва, че рискът от сърдечни удари се повишава с 5,2 % на всеки допълнителни 10 микрограма финни прахови частици във въздуха. Но ако се премахне въздействието на шума, рискът се понижава с 2-3,4%. По този начин, учените стигат до извода, че шума вреди на човешкия организъм повече от замърсеният въздух.

 

Хората отдавна са наясно с опасността от постоянното въздействие на шума върху здравето. За това има изисквания за звукоизолация при бизнеса и музиката, дискотеките се помещават в отделни сгради, летищата се изнасят далеч от жилищните сгради. Но у нас просто забравят за тези изисквания, когато става дума за пътното движение.

У нас е така: колкото повече асфалт – толкова по-добре:

 

Да се построи огромен път по средата на жилищен район се смята за нещо нормално, а ако има жалби – ще поставят уродливи екрани:

 

За сравнение, в света шумните пътища за високоскоростно движение се изтеглят по-далеч от жилищата: в тунели, индустриални зони, дори под нивото на земята. Поради тази причина, често засаждат покрай стените виещи се растения или изграждат ландшафтна шумозащита на надземните части.

 

Пътните проекти в България не са съобразени с влиянието на градската среда. Може ли слабоподвижният човек да премине през улицата, какви ще са емоциите на хората, придвижващи се по тротоара, как ще се увеличи количеството на изхвърляните в атмосферата газове, заради новите автомобили и колко години ще отнеме на жителите този пътен проект – това не вълнува никого. Ако беше обратното, у нас отдавна предимство щеше да има обществения транспорт, щеше да има зелени площи по протежение на улиците и удобни условия за придвижване за всички хора. Но това щеше да е друга България, а за сега дори главните улици в страната убиват хората.

 

В днешно време всеки може да измери нивото на шума на улицата си – качва се приложение на телефона и всичко става ясно. Естествено, държавните органи не признават нищо и измислят разни доводи като липса на сертификати или лицензи, но Вие можете нагледно да оцените нивото на опасност на Вашата улица и в целия град.

 

Health effects from noise (From Wikipedia)

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *