Булевард Левски и пешеходец (Варна)

Как вече 40 години в цивилизовани държави разбират, че няма никакъв начин да построиш удобен, безопасен и справедлив град, където почти всички се предвижват с кола. Това е много поучителна история. Те са търсели решения за един удобен град по метода на проба-грешка, а ние имаме пред себе си вече готови примери. Ако искате да прочетете подробно за транспортното планиране в града, заповядайте.

Някой може да каже: “Това не Ви е Амстердам!” Същите тези градове, които днес ни се струват удобни за разходки, до вчера тънеха в задръствания, а по тротоарите не можеше да се мине. Аз вече съм показвал, как са изглеждали тези градове преди 40-50 години. Хората са сбутани на тесен остров между прелитащи от двете им страни автомобили. Да, 50 години назад холандците са имали възможност да се почувстват като в България през 21-ви век.

Докато целия цивилизован свят дестимулира използване на автомобили в града, тук приключва строежа на една магистрала сред жилищни квартали, която по някакво недоразумение се нарича булевард. И все пак, може би не всичко е толково лошо? И нашите чудесни пътни инженери са намерили решения, които позволяват не само на водачите да се чувства щастливи, но и нуждите на пешеходците и велосипедистите не са забравени?

Каня ви на разходка по край булеварда магистрала Левски, от кръгово на бул. Владислав Варненчик и до бул. 8-ми Приморски полк Полк и обратно.

01. Намираме се в точка A. Не е много добро начало, но аз все още съм голям оптимст 🙂 Вместо да мина 35 метра по пряк път по пешеходна пътека, сега съм дължен да направя обиколка 395 метра през подлеза.

02. Първата грешка на проектирането е, че пешеходната пътека е разположена твърде далеч от желаната траектория на пешеходците.

03. Всеки от нас има инстинкт за съхранение на енергия, който ни подтиква да се възползваме от най-краткия път. Хората сме устроени така, не сме роботи. Разбира се, освен това имаме инстинкт и за самосъхранение и когато става дума за лоша пешеходна инфраструктура, тези два инстинкта постоянно се борят помежду си и много често първият надделява, а последствията са печални.

04. И тук обикновено много хора започват да реват за отвратителната култура на пешеходците. Истината е в това, че навсякъде по света хората пресичат неправилно. Това е доста често срещано явление и по тази причина, инфраструктурата не трябва да провокира подобни действия. Това е основен принцип на Vision Zero, който отдавна се прилага в държави, където животът на хората е по-важен от трафика, а проблемите с трафика се решават по други начини. По-късно ще поговорим още по тази тема.

05. Наблизо има подлез, но хората недолюбват подлезите, особено възрастни, велосипедисти, инвадили, хора с тежки чанти и майки с колички, а силни, млади и здрави не биха винаги ги разбрали. Подробно, защо подлезите/надлезите не са добра идея за града.

06. Пешеходна пътека без скосяване при бордюрите. Добре, може би това ще бъде коригирано. Нека бъдем оптимисти.

07. Еха, най-накрая вело-лента! Пътният инженер явно обича велосипедистите 🙂 Или пък не, и той по-скоро иска да ги убие? Незащитени вело-ленти не са допустими за подобен път. Те са подходящи там, където има оганичение 30км/ч.

08. Какво имаме тук? Спирка, джоб и вело-лента. Аз вече подробно съм ви разказвал защо не трябва да имаме джобове за автобуси.

09. Как е по-правилно? Вело-лента трябва да минава зад спирката.

10. Малко по-нататък попадам на мила родна картинка. Според мен това е доста скъпа инфраструктура, за да се ползва като безплатен паркинг.

11.  Автомобилите са паркирани върху вело-лентата.

12. Кола паркирана непосредствено преди пешеходната пътека и скрива видимостта към пешеходците. Както казах преди малко, инфраструктурата не трябва да провокира нарушения, а да ги предовратява. Биха могли да намалят ширината на лентата до 3.5 метра.

13. Кръговото на бул. Сливница.

14. Ела да намерим място за пресичане на пешеходците. Струва ми се, че проектантът недолюбва не само велосипедистите, но и пешеходците.

15. Вместо 40 метра, пешеходната инфраструктура ми предлага да направя разходка 236 метра.

16. И пак тези невъзпитани пешеходци, не искат да пресичат там, където проектантът е решил, че е по-удобно за тях.

17. Неблагодарници!

18. Малко изкуство вандализъм. Това е само началото.

19. Тук всичко е прекрасно.

20.

21. За тези дреболии дори няма да споменавам.

22. Изглежда свикнах с факта, че пешеходците ще бъдат пренебрегвани.

23. Пешеходна пътека? пфффф… Не бъди глупав, купи си кола и не занимавай хората с глупости.

24. 408 метра вместо 40? Защо пък не… Кой съм аз да се възмущавам.

25. #нееготово

26. Мисля, че няма смисъл да търся пешеходна пътека.

27.

28. Рампата е поставена от кумова срама, но е ясно, че няма да може да бъде ползвана – все пак инвалид никога няма да стигне до тук. Вважното е да бъдат спазени наредбите.

29. Най-накрая, пешеходната пътека направо пред мен, там където трябва.

30. Внимавайте пешеходци, дори тук сте в опасност. Високата растителност гарантира, че шофьорите няма да ви видят.

31.

32. Ако още не ви е блъснала кола, проектантът предлага да се възползвате от тази пешеходна инфраструктура. Щастлива майка с количка.

33. И пак сме на буле… магистралата.

34. И по стара българска традиция, пешеходците отиват… по дяволите.

35. Намерих булеварда!

36. Направихме всичко това, заради Вас 🙂

37. Май някой е намерил нефт по време на ремонта. Връщам се обратно.

38. Аз знаех че ще я намеря! Ако говорим сериозно, обикновено не е много добра идея, велосипедната инфраструктура да е за сметка на пешеходната, подробно.

39. Ами…

40. Съжалявам, пешеходци, тук няма място за вас.

41. Стига с тези велоалеи, сега е ред на пешеходците 🙂

42. Специална пролука за пешеходци.

43. На метри от магистралата.

44. Интересно, можеше да оправим всички малки улици в града, вместо да строим магистралата?

45.

46. Кръгово на бул. Цар Освободител. Уви, не разбирам замисъла на проектанта, къде точно трябва да пресека. Сега е мой ред да стана за малко невъзпитан пешеходец. “След това шофьорите са виновни!” (всеки втори във facebook)

47. Но все пак имам компания, така че не ме е толкова срам.

48. Бул. Сливница. Още малко…

49. …или не толкова малко?

50. Върнах се на бул Вл. Варненчик. Май няма да имаме хепи енд, това е трета или четвърта катастрофа на новия булевард за втория ден?

Сигурно, ако аз бях в кола, щях да имам съвсем друго впечатление от тази придобивка, но както казах в начало, няма никакъв начин да направиш удобен, безопасен и справедлив град, когато Общината и проектантът са забравили за пешеходците и велосипедистите. Всичко това само стимулира използването на кола в града. Защо всички се грижат за шофьора? Той вече така или иначе седи в кола, с пуснат климатик и музика, а в същото време пещеходците вървят в жега през лято и в студ през зимата. Защо пешеходците е нужно да страдат още повече?

Проблемът с новите пътища и паркинги и търсенето на места за паркиране е добре описан през 1990 г.: колкото повече пътища и паркинги се строят – толкова повече транспортни средства се появяват, които да ги запълнят. Този феномен става известен като законът на Луис-Могридж, наречен така на транспортният аналитик, който пръв прави този извод. Работата е там, че хората са рационални същества: те избират своя транспортен сценарий, като изхождат от заобикалящите ги обстоятелства. Когато се появят нови пътища и паркинги възниква предизвикано търсене – условията се променят и хората преминават от обществения транспорт към автомобила си. В резултат от голямата площ, която заемат автомобилите и ограниченото градско пространство следва нерационално използване на ресурсите (“Трагедията на общите блага“). А по-просто – появяват се задръствания.

Най-лошото е, че, хубав и редовен градски транспорт може да спаси града от задръствания, но градския транспорт не може да стане привлекателен с лоша пешеходна инфраструктура, защото все пак трябва да ходим от и до спирка.

По Ввсичко изглежда, че няма никаква стратегия за транспортно развитие на града Варна. От една страна, най-накрая направиха синя зона в центъра, скоро ще я разширяват я, купиха нови автобуси, но в същото време построиха магистрала, която само влоши пешеходната достъпност и се сложиха нови огради по булевардите, вместо да се обособи пешеходна пътека.

Цитат от книгата на Вукан Р. Вучик “Transportation for Livable Cities”:

Понякога, заедно с модернизирането на линиите за обществения транспорт, се реконструират и успоредни участъци от пътищата, като например се разширяват. Подобна политика, т.е. едновременно насърчаване на използването както на обществения транспорт, така и на частните автомобили, се счита за ирационална. С други думи, така държавните инвестиции са насочени в две конкуриращи се транспортни инфраструктури с неясно разпределение на индивидуалните предпочитания, но като цяло не са насочени към поддържането на балансирана транспортна политика, която да обезпечи преразпределението на пътниците по-близко до социалния оптимум в рамките на една интермодална транспортна система.

 

Да поговорим за пътната безопасност?

Има проста зависимост. Колкото повече коли има, толково по-често стават катастрофи.

Какво обикновено е необходимо за трафика? Широки пътища с многобройни ленти, кръстовища на 2 нива, по-малко светофари и пешеходни пътеки, по-големи скорости, всичко това създава опасна градска среда, където често стават катастрофи.

През 1997 година в Швеция е измислен нов подход към пътна безопасност, който се нарича Vision Zero.

Вместо да се решат проблемите с методи, насочени към шофьорите, властите внасят подход за системна безопасност. Предпоставката за възникване на такъв подход е разбирането, че докато допускаме човешки грешки, смъртта и травмите на пътя са неизбежни. Невъзможно е да се постигне безгрешно поведение на хората на пътя, затова е нужно и важно да се осигури безопасност на всички компоненти на градската мобилност, така че неминуемите човешки грешки да не водят до фатални последствия, тоест основният фокус е насочен към намаляване на вероятността от възникване на инциденти, водещи до смърт.

При автомобилните произшествия, гражданите често са обвинявани в невнимателност или нарушаване на скоростта на движение, но този подход не позволява да се оцени безопасността на улицата за пешеходците, шофьорите и велосипедистите. Човек винаги прави грешки, но не е длъжен да плаща за тях с цената на живота си.

Системният подход разглежда безопасността на движението по пътищата като проблем на общественото здравеопазване, а не само като лична отговорност. По този начин се прехвърля отговорността от участниците в пътното движение към градските проектанти и администрацията, която отговаря за проектирането на улиците. Реализацията на този подход се състои от следните стъпки:

1. Проектиране на безопасни улици

Начинът, по който е проектирана улицата, влияе значително върху поведението на хората. Това ви се струва очевидно, но по света, повечето пътища са проектирани така, че да осигуряват на първо място висока скорост на движение и пропускателна способност.

2. Подобряване на системата за обществен транспорт

Изследвания показват, че колкото повече километри хората изминават с личните си автомобили, толкова по-голям е рискът за всеки участник в пътното движение.

С други думи, колкото повече хора ходят пеша, използват велосипед или обществен транспорт, толкова по-безопасни ще бъдат нашите улици.

Като приятно допълнение е това, че този начин на живот ще повлияе положително на физическата активност и намали вредните емисии във въздуха.

3. Ограничаване на скоростта на движението в рамките на града

Колкото по-бавно се движи автомобилът, толкова повече обекти от обкръжението забелязва шофьорът, толкова повече време има да реагира на неочаквани събития и толкова по-кратък е спирачния път. Още повече, че шансът да се оживее при сблъсък е много по-малък, отколкото са свикнали да мислят хората. Например, ако пешеходец е блъснат от автомобил, движещ се с 30 км/ч, той има 90% шанс да оживее след това. При скорост на автомобила от 50 км/ч, вероятността да оживее пешеходецът намалява до 15%.

Тук можете да прочетете всички статии свързани с Vision Zero.

А тук можете да намерете различни изследвания свързани с пътна безопасност.

 

Как се решават проблемите с трафика днес?

Необходими мерки, който стимулират използване на алтернативни начини на придвижване:

 • безопасна и удобна пешеходна инфраструктура
 • създаване на непрекъсната и безопасна вело-мрежа и друга вело-инфраструктура (вело-паркинги и др.).
 • подобряване на градски транспорт (обособени „BUS”-ленти, кратки интервали, нови автобуси, субсидиране и т.н.)

Мерки дестимулиращи използване на автомобили в града:

 • платено паркиране и при, необходимост повишаване на цената за паркиране.
 • намаляване на местата за паркиране.
 • по-високи данъци.
 • буферни паркинги.

Този проект е правен с мисленето от 60-те години, днес никъде проблемите със задръстванията не се решават по този примитивен начин.

Какъв е изводът? Според мен магистрала Левски, съжалявам, имах предвид булевард, е скъпа градоустройствена грешка, която само ще влоши пътната безопасност и проблемите с паркирането, а след няколко години ще имаме същите задръствания, които бяха преди строителството му.

56 Replies to “Булевард Левски и пешеходец (Варна)”

 1. ОЧЕВИДНО ПРОЕКТИРАНЕТО НА Т.Н. БУЛЕВАРД,
  НЕ Е РЕЗУЛТАТ НА СИСТЕМЕН ПОДХОД КЪМ СИСТЕМНО ПРОЕКТИРАНЕ.
  ГОРЕПОСОЧЕНИЯТ ПОСТ-ФАКТУМ АНАЛИЗ УБЕДИТЕЛНО, ГО ДОКАЗВА.
  КАТО ПЪРВИЧЕН ВИЗУАЛЕН АНАЛИЗ ЗА ИМПАКТ, БИ МОГЪЛ ДА ПОСЛУЖИ ЗА ПОСЛЕДВАЩА ДИАГНОЗА И ПРОГНОЗА ЗА ОПТИМИЗИРАНЕ ИНФРАСТРУКТУРАТА НА ВАРНА-ГРАД,
  ПРЕДИ ДА ПАДНЕ НЯКОЙ ПРОЛИВЕН ДЪЖД, КОЙТО БИ ДОКАЗАЛ НЕГОВАТА СЪСТОЯТЕЛНОСТ.
  ОЩЕ ЗА НАЧАЛОТО НА ХХ-ВЕК, ПОДОБНИ ВЕРИЖНИ ПРОПУСКИ СА НЕПРИЕМЛИВИ. А, В СРЕДАТА НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК В Т.Н. “КОМУНИСТИЧЕСКИ” СТРАНИ ПОДОБНИ ПРОПУСКИ СЕ ТРЕТИРАТ, КАТО “АНТИНАРОДЕН САБОТАЖ” – ПО ЗАКОН.
  ИНТЕРЕСНО, КАК РЕЗУЛТИРА В БЪДЕЩЕТО НА ВАРНА-ГРАД,
  СЛЕД КАТО НЕ Е РЕЗУЛТАТ НА ЕДНА ДОБРЕ ПРЕМИСЛЕНА СТРАТЕГИЯ.

 2. Даже не си направих труда да прочета до край мрънкащия ….
  Само ще ви кажа,проблема на пешеходци,велосепедисти и шофьори е манталитета и лошата пътна култура.
  Като започнат да глобяват за неправилно пресичане,неправилно паркиране и всички подобни нарушения,тогава всичко ще си дойде на мястото.
  А до тогава ще има мрън-мрън…

  1. А вие направете труда и прочетете до край, там има отговор на вашият вопрос.

   1. Това с четенето от малки ни е трудно. Говоренето е наща гордост. Мисленето … ъъъъ …. И то е трудно, но поне не е задължително за говоренето.

  2. Ако си беше направил труда да прочетеш щеше да разбереш че проблема е в тези като теб дето не си правят труда за нищо което не ги засяга докато не ги засегне.

  3. Той го мързи да прочете, акъл взел да дава и обяснява. Излезе и виж малко в други държави как е. Авторът има 100% право в изказването си.

  4. Г- н Цветков, всичко в държавата ни е недомислено и недовършено…..също като вашият недовършен прочит на публикацията. …Чукча, писател. Чукча не читател

  5. Ти си мрънкало. Като те мързи да четеш, моля, не се обаждай неподготвен. Аман от мнителни глупаци!

 3. В статията е направен акцент върху проблеми на пешеходците. Но водачите на автомобили също не е по-лесно.

 4. Съгласен съм, че можеше да се улеснят и пешеходците, но това мрънкало автора да навре по-високите данъци и паркоместа на чинка си у ****. Това, че Петко или Гинка са решили да ходят пеша не значи, че хората който разполагат с личен автомобил трябва да страдат.

  1. Да бе, голямо мрънкало. Какво толкова, особено се радвам за децата, които ще трябва да пресекат, за да отидат на спирка или училище. Ще ги псуват, а ако някой не успее да ги прегази, може да слезе и да ги набие, защото няма бели ленти, и няма да има виновни. Идеално решение на въпроса с пренаселението на града. За пенсионерите пък ще бъде мисия невъзможна да го преминат, а ако го прегазят ще е изкарал късмет да се отърве от човешката простотия и български мъки. Аз пък си напрягам мозъка и се мъча да си спомня къде в Германия имаме в 50км зона пешеходна пътека без светофар….ами май нямаме, за това и в града си караме колелета! Гадините са ни сложили на 100м светофар и така са ги програмирали, че да ни мине мерака да караме кола. Пешеходните пътеки са решение само за 30км зона.

  2. Надявам се да направят данъка на колата ти 10 пъти по висок и тогава ще те гледам.
   Интересното е, че в Букурещ го нямат този проблем

  3. А замислял ли си се, че Петко и Гинка също може би разполагат с “личен автомобил”, но не смятат за нужно да го използват за щяло и нещяло? Замислял ли си се, че да имаш автомобил е символ на просперитет е много остаряла и провинциална концепция, замислял ли си се, че има и хора, които не разполагат с “личен автомобил” и това не бива да ги поставя в ситуация, в която трябва да изминат 400 метра, за да пресекат булеварда? Изобщо замисляш ли се за нещо? Въпросите ти ги задава собственик на два “лични автомобила”, два велосипеда и два напълно функциониращи крака.

  4. Ами, трябва, защото иначе хората с личен автомобил само продължават да се увеличават, и града става все по-неприятен за живеене. По-малко коли = по-хубав град.

 5. На снимки 10 и 11 – трябва да знаеш причината за така паркиралите автомобили – там имаше паркинг пред блоковете на улица Струга – за около над 50 автомобила, който е построен с построяването на жилищните блокове. https://www.google.com/maps/@43.2167363,27.90157,108m/data=!3m1!1e3
  В новият проект алтернатива липсва и паркингите един вид са премахнати, защото пред тях е построен тротоар – в момента все още си седят между блоковете и тротоара, но са недостъпни.

  1. Тодор Петров – мен това, че някога си имало паркинг, не ме топли. Градоустройството се променя и хората трябва да свикват с промените, не да паркират на велоалеята защото ги мързи да паркират на 100-200м от блока си, карайки ме да излизам на пътното платно, за да ги заобиколя, с опасност да ме блъснат мен отзад. Който е достатъчно беден, че няма пари за гараж – да не си купува кола, като не иска да я паркира далеч от блока си.
   Ние си имаме закупен гараж, където се паркира винаги колата, блока има вътрешен паркинг, т.е. и хората от блока без гараж пак не пречат на движението, а на всичкото отгоре аз кола ползвам само при излизане извън града, за в града – пеш или велосипед.
   Време е да се вземат мерки за намаляването на автомобилите, стига сме дишали мръсен въздух заради едните пикльовци, които не могат да си представят живота без кола. Смаляване на улиците, засяване с много повече дървета, уширяване на тротоарите, прекарване на велоалеи навсякъде и налагане на по-тежки глоби на нарушителите, като за да има полза от тия глоби и реално да се прилагат – увеличаване на персонала на служба КАТ.

 6. Аз съм един от най-отявлените противници на Хидрострой и тяхното недъгаво проектиране, съгласен съм, че не са помислили достатъчно (както винаги) при строежа на това колосално скъпо съоражение. Обаче, целта на този булевард е да изведе трафика от магистралата към златни пясъци, по този начин, ще намали престоя на автобуси, камиони и леки автомобили в града, това ще доведе до намаляване на трафика!! (по-безопасно за пешеходците по центъра?) и намаляване на финните прахови частици (по-безопасно за всички). Това са само 2 плюса от изграждането на път, извеждащ тежкия трафик извън града, сигурен съм, че сами можете да се сетите за още.

  1. Не знаех, че Левски е извън града, човек научава интересни неща в интернет….

   1. Да, и аз сега го научих! Явно няма околовръстни пътища…. Просто нямам думи!

  2. Нали се сещате, че първата възможна отбивка за т.нар. булевард е в центъра на града. За какво извеждане на трафика говорим?!

  3. Този булевард трябваше да го направят на местото на ул. Христо Смирненски , а не на булевард Левски !!! Изсипаха се един камион пари и накрая проблема си остана!!!!

  4. Във Варна е достигната режимът “the point of no return” – сиреч точката, от която няма връщане.Колкото и някой да са втълпява, че след дадени ремонти, разширения и прочие “трафикът ще се облекчи”, да ви светна, че е невъзможно.Всеки ден фучат по дузина учебни коли, които до месец-два се умножават десеткратно.А при положение, че на всяка една пресечка има светофар, чийто червено е по 60-70 секунди, а зеленото 15-20, абсурд.На автогарата кръгово, след него светофар.Ползата там е, че колите вече не са в прав участък, а в закръглен.Съответно “облечението” е едва 10 коли.Имах и кола като начинаещ, но я махнах, тъй като ми е безмислено да я ползвам в град с най-малко 45 линии.Ако се мести багаж, мебели и прочие, да, но за 70-100 кг. месо е малко тъпо.Аз лично пътувам безплатно в градския транспорт, въпреки това пътувам пеша или с велосипед, защото имам два крака и две ръце, и нищо не ме оправдава да ползвам кола.Преодолял съм всеобщият проблем – мързела.Да не говорим колко по-евтино и приятно е без купчина ламарина.Без разходи за ремонти, гориво, данъци, граждански, без проблеми с паркирането, задръстванията.Да не споменавам и липсата на наднормено тегло.Колкото и да се правим на европейци – не сме.Семето ни е такова.Каква реклама на прави 7 века робство?Мотото на нацията ни не трябва да е “Съединението прави силата!”, а “Нали има йедене и пийене!”.

   1. И аз обичах да ходя на работа пеша преди да родя двете си деца. Работното ми място е на 3 квартала разстояние от дома ми. Децата ми посещават 2 различни детски заведения в разстояние от 2 квартала. Автобусна линия нямам от дома си до работното си място, въпреки всичките линии в града. Учителките се оплакват, когато детето стои повече от 10 часа в градината. Работният ми ден е 8 часа с 1 час обедна. Остава ми 1 час общо за оставяне, прибиране на 2 деца, както и път до работното място. Как предлагате да се придвижвам в срок без кола?

    1. Геновева – докато трябва да ги водите по детски градини е ясно, че автомобила е най-доброто решение. Като станат 5-ти клас или нагоре вече би трябвало да могат и сами да си ходят с автобус/пеш – както е най-удобно. Тогава и вие ще е хубаво да тръгнете отново пеш на работа.
     Най-големия проблем е самостоятелното ползване на автомобилите, което е огромно заето място за… 1 човек. Кола с 3-4 пътника в нея въобще не е проблем, все пак 100 такива коли са 300-400 човека, вместо… 100.

 7. Обществото е изпаднало до такава степен, че не може да разбере какво е нужно за един балансиран град. Дори и да се направи нещо съвременно, удобно за хората в града, ганьо ще иска да си кара петнайсегодишнийо мерцедес, щото е гъзар и не може да си представи дори да се придвижва по друг начин. А ако може да има и паркомясто точно пред вратата му. Та изоставащото мислене на хората се отразява и в изоставащата инфраструктура, построена с възможно най-ниско качество (та да направи някой далаверата). Качествената транспортна инфраструктура и градска среда се прави от работещи градски управи и транспортни институции, наистина интересуващи се от качеството на живот на хората, скоростта и безопасността на тяхното придвижване. За съжаление такива в България са рядкост, а безразличието на хората към дейността на тези институции се пропуква трудно. Въпреки всичко има проблясъци отвреме навреме. Хубаво е да се споделят и поущряват.

 8. Много добре анализирано. Жалко, че проектиращите пътища нямат тези знания. Но и е трудно да помогнеш на някой, който не иска да му се помогне…

 9. Ебати точния анализ. Уви, предназначен за хора с мозъчни клетки. А явно четящите тук, не обичат да четат – парадокс (“…не дочетох докрай мрънкането…”)… Значи, в днешно време явно да караш автомобил (макар наближаващ двайсетака) е ПРЕСТИЖНО, а да ходиш пеш – абе кучета ги яли тия. Боже, прибери тез вересии, че аман!

  1. ако питате мен,трябва да е удобно и за пешеходци и за велосипедисти и за автомобилисти.Всеки има разни причини за начина си на придвижване.В случая ,тези титани на инженерната мисъл,усложниха живота и на шофьори и на пешеходци и на велосипедисти.Удобно е само за онези ,дето “усвоиха ” отново огромни суми пари.Можеха да разширят околовръстното,лентите с ляв завой да се удължат,да направят по-големи кръгови от една педя,да подсигурят качествен градски транспорт ,да предвидят вело алеи ,безопасни и за шофьорите и за пешеходците…Аз още в началото като видях какви ги мъдрят и вече знаех,че ще има задръствания.Можеха да направят и подлези,можеха много неща да направят,но предпочетоха да присвоят парите…Егати инженерния гений.Да припаднеш просто.А живеещите там?За тях помисли ли някой?

 10. Коментирате само от гледна точка на хора с коли и пешедоците, а някой замисли ли се за хората, които живеят до този нов път. Нас никой не ни пита съгласни ли сме под терасите и прозорците ни да минава магистрала. Ние също искаме да дишаме нормален въздух, а не изгорели газове, искаме и да можем да спим нощем, а не да се стряскаме от “състезателите” , които се “радват” на пътя без дупки. Може би пък и това е част от плана, да се обезлюди района, че да се отвори място за още път или пък някой мол, че са ни малко сигурно.

  1. Това , което искате не може да го получите в голям град като Варна ! Тишина и спокойствие има извън големия град . От години живея на шумно място и да ви кажа свиква се . Друг е въпроса , какво искаме ? Да живеем в големия град или да живеем в тишина и да дишаме чист въздух . Двете не са съвместими !

   1. Знам, че в голям град няма как да не е шумно, но можеше да се помисли в посока да бъде покрит пътя с нещо, да го направят като тунел може би, така или иначе е изкопан дълбоко. Ако го покрият определено ще е по-нормално за живущите наоколо.

  2. Родена съм на Чаталджа преди 50години . Спомените ми от детството са за едно тихо и крайно местенце, прозорчето беше, където са цветята. А сегашния пазар – огромна детска площадка на пясък. Общината е решила, че 8ми приморски полк ( тогава мисля се казваше Д. Благоев ) е вече тясна улица за капацитета хора и коли, и решава, че трябва да се разшири . Не попитаха живущите дали са съгласни .Помня каква мръсотия и шум беше. На 20години се омъжих и отидох да живея на няколко светофара по-нагоре по тоя булевард. Бяхме забравени от Бога 🙂 пред нашите блокове голяма поляна, зеленина, спокойствие, птички….. Но Планекс решиха да строят. Отново без да питат никого. Станахме бетер Конфуто (за “новите Варненци” да уточня , това е района между Техникумите и Патриарха). Ами не са питали, не питат и няма да питат, защото града се разраства и има нужда от нова инфраструктура . След като е предпочитан град за живеене за цяла Североизточна България, че и за югоизточна ….????!!!!!

 11. Уважавам времето и усърдието, с които е създадена тази статия, но не съм съгласен с едно основно внушение в нея. Защо в Лас Вегас надлезите не са лоша идея и никой не пресича „Стрипа“, а всякаква измет се изсипва там? И ако искате по-близък пример, вървете във Велико Търново! Защо почти няма неправилно пресичащи и всички се движат по пешеходни пътеки? А и всички шофьори са се научили да спират, колкото и изроди да са иначе в движението. Не че липсват инциденти на пешеходните пътеки. Истината е, че всичко добро се постига с тояга, а не с психовнушения. Чрез психовнушение можеш да накараш овцете единствено да поискат сами нещо, което не е добре за тях.

 12. Каква Норвегия и Швеция сънувате? Там знаете ли какви са данъците? Всички са много отворени ама ако трябва да плащате 60% от заплатата за държавата и още 200-300лв местен данък на месец ще ви видя какво ще кажете тогава.

 13. През средата на Виена преминава магистрала А23. Абсолютно същата, като Левски. През Берлин – също. През Париж също. Стокхолм – също. Да не изброявам всички. Виена е най-добрият град за живеене в света за последните 10 години. Явно мрънкачите не са излизали от Варна.

  1. Надявам се си минавал по А23 и си забелязал как е направена. Нищо общо с Левски, ама нищо. През Париж коя магистрала минава? Не съм много сигурен.

 14. Какви са тея глупости за “желана траектория на пешеходците” ? Тази с коли да не би да карат само по желани траектории ? Ганьо и Гана си пресичат където искат защото нямат възпитание и по-важното … няма кой да ги санкционира.
  Ако авторът беше ходил по света толкова колкото е писал по горе щеше да знае, че Амстердам не е универсално мерило и в много други градове в много по-напреднали държави понякога се налага да ходиш половин миля… ако искаш да пресечеш.
  Направете си една подписка за надлез като в аспарухово и готово. Тогава обаче ще ревнете я за асансьор, я за нещо друго. Угодия- няма

  1. Надявам се ти да си единствения, който не разбира, че има разлика между това да си стоиш 10 минути повече в колата, седнал, с парно и музика, и това да ходиш 30 минути повече в дъжд/вятър/сняг.

 15. Развита държава не е тази, в която бедните притежават автомобили, а тази, в която богатите използват обществения транспорт.

 16. Булевардът е отворен за движение от 5 дни. От тогава няма и епичните задръствания, така характерни за Варна от последните десетина години, в които работещите варненци губеха милиони часове годишно. Това, освен спестено време, освен всичко друго означава и по-чист въздух за пешеходците. Писна ми от мрънкачи, които на всичко “все ще му намерят кусура”. Пешеходците и преди ремонта се чудеха откъде да пресекат, за да не ги помете някоя кола и сновяха между колите в задръствамията. Сега всички подлеза са ремонтирани (да видим колко време ще отнеме, за да придобият “нормалния си вид “- с графити и урина. Има и “пасарелки” – от които дори и недоволните ще могат да правят снимки “от високо”. Има и прегради между пътните платна – любимо препятствие за прескачане на мързеливците без разсъдък

  1. Полицаите не са само за това да пишат актове на неправилно паркиали шофьори.Не съм чула досега глобен пешеходец,стопанин на куче изходило се където му падне или глоба за хвърлен боклук,а вие да сте чули?Края на булеварда в края на циганската махала .Сега просто ще пренасочат задръстванията, по новите кръгови и в края на магистралата ,завършваща в нищото.

  2. Пожелавам ти всеки ден да ходиш до магазина и всеки път през пасарелка да минаваш. Така дори и твоята дебела глава, ще проумее откъде идва недоволството.

 17. То, всички трогателни снимки с преизчислени маршрути, които показват, как някой трябва да измине не 40-50, а 500-800 метра са напълно тенденциозно подбрани (в смисъл, че никой (или само единици на месец) не би тръгнал да пресича между фаталните точки А и Б, защото просто няма разумна причина да го прави, но кадър 34 направо кърти вани, маха вакса и обезпаразитява акули! Какво IQ трябва да има пешеходецът, поел по маршлута от 537 метра, вместо в точка А да премине през съществуващия от години тунел, да излезе от другата страна на булеварда, да извърви 170 метра по алеята и по пешеходната пътека през отбивката от Мир към Левски, след което да мине през втория подлез, който е на 15 метра от точка Б?!?

  Снимка 40 е от същия вид – КАКВО да правят там пешеходци?!? Там НИКОГА не е имало тротоар, а сега са направили велоалея. Това не е място за разходки, а който иска да стигне от автобусната спирка (откъдето е направена снимката), до блоковете на север от булеварда в тази зона, просто трябва да мине по улицата над къщата, чиито ъгъл се вижда на снимката и до която улица има 10-12 метра. На всичко отгоре, улицата е глуха и напълно безопасна.

  Кадри 43-44-45 – и как точно построяването на магистралата е онеправдала собствениците на жилище в свръхзастроения район на Цветния квартал, след като строителните предприемачи имат задължението да да оправят повредените при строежа комуникации за своя сметка? Естествено, никой от тях не го прави, но оправянето на такива улици с пари от републиканския бюджет е нещо, което НЕ трябва да се случва!

  Снимка 50 е единствено показателна за това, че раздадените и купени шофьорски книжки са много повече от цитираните в медиите 40-42%. Това, да подадеш мигач при влизане и излизане, да останеш в своята лента, да не изпреварваш вътре в кръгово, да запомниш простото правило, че докато чакаш да влезеш нямаш предимство, а веднъж влязъл имаш такова, докато не излезеш… От личен опит – за 80% от българските водачи изброените неща са мъгляви подробности за загубеняци. Конкретно на снимката – голфът от вътрешната лента е решил, че му е време да излезе от кръговото, и ВНЕЗАПНО се е оказало, че не е сам на пътя, както би трябвало да е според вътрешното му чуство. Само не казвайте, че за това са виновни проектантите на булеварда.

  Останалите снимки, където са посочени недовършени или необозначени места по трасето, пешеходните пътеки и велоалеите – някой да си спомня, че “обектът е открит, но не е приет”? Виж, ТОВА вече е пълно безхаберие и безотговорност – идва ББ, махва с ръка, като Господ от фреската на Микеланжело и нещата тръгват. И отново – това няма нищо общо с качествата на булеварда-магистрала.

  П.С. Защо не виждаме снимки от бул. Владислав, в отсечката между мол Варна и Елпром? Там няма НИТО ЕДНА пешеходна пътека. Има два тунела, ама нали те са по-скоро пречка…

 18. Велоалеята не трябва да е на пътното платно, а зад спирката, в следващ коментар велоалеята не трябва да отнема от тротоара! Моля, пояснете, къде тогава да бъде велоалеята?

 19. Политиката вече омерзява всичко. Каквото и хубаво с много труд и усилия да се направи, то ще се намерят хора да критикуват и оплюват. Едни работят – други само критикуват. Спомням си една мисъл, която в живота ми е проверена на практика: Този, който стои на брега на реката и дава акъл на къпещите се, то той пръв се дави в същата река.

 20. Велосипедист и пешеходец – това е бедствие за икономиката
  Те не купуват автомобили и не вземат за тях кредит.Не купуват гориво,не плащат пътен данък,не ползват скъпи ремонтни услуги,не купуват скъпо струваща застраховка “Гражданска отговорност”,не ползват платени паркинги,не страдат от затлъстяване.Да те дори боледуват по-малко по дяволите.А здравите хора са бич за икономиката не купуват скъпи лекарства и не посещават частни лекарски кабинети.Как с такива хора да усвоиш европейски средства за “опазване на въздуха в градска среда”

 21. Със сигурност има и верни неща, но като цяло доста тенденциозно, без термини и на ниско ниво. Има откровенни лъжи и изопъчаване на факти. Да не говорим, че коментираме нещо, преди да видим окончателния му вид. Също доста несериозен е стилът, в който мнението на автора е представено като за меродавно.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *