Берлин : уличен дизайн и вело инфраструктура

Продължаваме с разглеждането на Берлин, като в тази част ще си поговорим за улиците от гледна точка на движение на автомобили и велосипеди. В този конкретен случай, не бива да разглеждаме тези два въпроса по отделено. И да, заглавието е просто за привличане на вниманието 😉

Отдавна се знае, че най-добрите улици са тесните, те осигуряват удобство и безопасност за абсолютно всички и запазват улицата като обществено пространство. Освен това, човечеството отдавна е разбрало, че е глупаво улицата да се превръща във високоскоростно шосе, поради тази причина в целия цивилизован свят, на градските улици има ограничение от 50 км/ч, като един компромис между безопасността и скоростта. Но тези ограничения се поставят само на основните улици,  в повечето случаи в жилищните зони, скоростта се ограничава до 30 км/ч. Именно в това се крие тайната за ниската смъртност в ПТП в Европа. Берлин не прави изключение.

01. Улица с ограничение на скоростта 50 км/ч, прилича на нашите, с тази разлика, че никой не се стреми да разчисти пътя за преминаването напр. на танк и да изгони пешеходците от улиците (като строи подлези)

02. На такива улици ще има светофар за преминаване, но „скоростната“ улица може да изглежда и така:

03. Моля обърнете внимание на простото правило за пешеходните пътеки – трябва да бъде осветен човека на пешеходната пътека, а не самата пътека. Поради тази причина, всички опити да се обозначи пешеходната пътека със знаци в отровни цветове или гирлянди, нямат нищо общо с безопасността. Всъщност всичко е толкова просто: остров за безопасност и осветление.
Но нещо подобно би работило само на еднопосочни или двупосочни улици.

04. Особено внимание трябва да се обръща на улиците в жилищните райони, където действа ограничението от 30 км/ч, именно там са приложени различни методи за успокояване на трафика, които на нас не ни достигат. Ако у нас се опитват да сплашат шофьора, така че да не нарушава забраните (макар че не се стараят много), то по целия свят (и Берлин не е изключение) има действаща инфраструктура – правят така, че на шофьора да му е неудобно/невъзможно да кара бързо. Например, релефен път, по който не можеш да се движиш с повече от 20 км/ч:

05. Между другото на подобни улици няма маркировка, това се прави отново за повишаване на безопасността.

06. Успокояване с препятствия

07. И стесняване на двупосочна улица!

08. Много от улиците са специално преградени. Това се прави, за да се премахне транзитния трафик. При това не страдат пешеходните и велосипедните връзки, което превръща автомобилите в по-слабо привлекателен вид транспорт. Между другото, на снимката виждате как полицай пише фиш.

09. След местата за паркиране, пътят прави завой също с цел успокояване на трафика, тъй като по права като стрела улица е по-лесно да караш бързо, отколкото по улица със завой.

10. Аналогичен пример, но и използване на тактически урбанизъм, излишната част от пътя е отдадена на пешеходците без скъпоструващи реконструкции:

11. Легнал полицай

12. По улиците не би трябвало да има асфалтови полета, поради тази причина се правят специални натурални острови, а не такива с маркировка:

13. На такива улици можеш да пресечеш където ти е удобно, но на местата, на които има най-много пешеходци, пътят бива изменян – стеснява се, пешеходната пътека се повдига на нивото на тротоара:

14.

15. Понякога цели кръстовища се правят с плочки

16. По-скромен вариант

17. По-богат вариант – успокояване на трафика чрез поставяне на асансьор за метрото

18. А това е пешеходна пътека към училище – тук има от всичко

19. Срещат се и улици с ограничение на скоростта до 10 км/ч

20. Понякога цялата улица се превръща в дворна територия, на която пешеходецът е с пълно предимство

21. Улица, на която велосипедистите са с предимство

22. И ето как стигнахме до темата за велосипедите. Велосипедната мрежа в Берлин е доста голяма, почти на всяка улица има по нещо, гражданите с удоволствие ползват двуколесните средства за придвижване всеки ден.

23. Инфраструктурата е два вида: лента за велосипедисти на пътя

24. Или велоалея на тротоара (червената лента)

25. Не напразно съм споменавал, че Берлин доста изостава относно инфраструктурата за велосипедистите, например около 90% от велоалеите, които съм виждал са поставени неправилно. Освен това и самите власти си признават – наскоро четох, че кметът на Берлин е признала, че Холандия е вече 20 години напред от тях.

26. На подобен път велосипедистът не е защитен

27. А на такива – пречи на пешеходците

28. А тук лентата за велосипедисти, спокойно можеше да е между тротоара и паркинга

29. Въпреки това има и правилни решения, например когато велоалеята е на тротоара, но е отделена от автомобилите, а също и от пешеходците чрез буферна зона от зеленина и скамейки

30. Освен това е глупаво да се създава отделна инфраструктура на спокойни улици в жилищните райони, тъй като там велосипедистите спокойно се придвижват по пътя. Тук обаче има преход от такава улица към по-скоростна.

31.

32. Тук велосипедистите са пуснати на лентата за обществен транспорт

33. Но дори и с тези недостатъци, градът е препълнен с велосипедисти (въпреки че не видях задръствания като в Холандия)

34.

35. При това положение, направо е учудващо, че повечето велопаркинги в града са изключително неудобни

36. Поради тази причина, често велосипеда бива завързван към нещо по-устойчиво. Тук за някои не е стигнала оградата и вятъра ги е съборил.

37. Велосипеди на спирката на тролея, половината от тях не можах да хвана на снимката

38. Места за паркиране на велосипеди в центъра през почивните дни, сигурно продължават поне около 200 метра.

Като цяло, с улиците немците се справят отлично, а с велоинфраструктурата не чак толкова.

 

Източник.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *