Безопасно влизнане в града

Междуградските пътища са направени за бързо шофиране с автомобил, а градските улици – за безопасен живот за хората. Поради това, ограничението на скоростта е едно на междуградския път и съвсем друго в града. Чисто психологически е доста трудно да се спира един-два пъти заради някаква бяла табелка и то посред нощ. Камерите струват скъпо и се нуждаят от обслужване, при това не оцеляват физически. За щастие отдавна са измислени дизайнерски решения, които вече са широко известни.

За малките входящи улици има две решения: остров за безопасност и кръгово движение. С кръговото движение всичко е ясно: спираш, пропускаш и тръгваш.

Островът за безопасност изкривява траекторията към града – тук не може да се мине без да се намали, поради това не се възприема като поругателство върху правата на автомобилистите. Решението може да включва и последващо кръгово движение. Важен нюанс тук е, че изходната лента е права – този поток не бива да се спира.

За многолентовите пътища при навлизане в града решенията са: или изтегляне на потока към градските нерегулируеми улици извън жилищи квартали, или да се сложат светофари. Светофарите позволяват дозиране на потока с цел да не се претоварват улиците, но в нашият контекст важното е успокоените на трафика – от светофар до светофар автомобилът не може да премине с повече от 50 км/ч.

Правили ли сте нещо подобно? Ако е така, то вие сте спасили животът на хората и сте направили движението безопасно. Това може да се направи дори и при любимите на всички бетонни блокове. Само не забравяйте, че останалите улици също не трябва да бъдат прави като стрели и да приканват шофьорите да дават газ до дупка.

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *