Алтернативата на търговските центрове: опит на Лондон

Развитието на малките предприемачи зависи много от предлаганите на пазара площи под наем. В това число и от доброто месторазположение на магазина или кафенето. В крайна сметка от това ще зависи тяхната рентабилност, а концепцията и качеството са второстепенни неща. Основният въпрос при избор на място за бизнеса: в търговския център или на улицата?

Преимуществата на търговския център са: по-голяма проходимост, взаимовръзка с други магазини, единна служба на безопасност, паркинг, организирана реклама и комунални услуги. Поради тази причина наемът е съществено по-висок, а има и вероятност да не отгатнете предпочитанията на посетителите на точно този търговски център, както и регламентите за работно време и дизайн, установени от администрацията. Ако създавате бизнес на улицата имате по-голяма свобода: възможна е специализация, повече и по-различни по формат заведения, индивидуален подход към всеки. Но това означава, че собственикът ще трябва сам да се заеме с въпросите за рекламата, охраната, плащането на комуналните услуги.

Разпространението на търговските центрове говори за удобството на този формат както за потребителите, така и за бизнесмените. Остава само един проблем: те не са изгодни за града като цяло. Тъй като това е отделна и доста голяма тема за изследване, ще кажем само, че търговските центрове имитират уличното търговско пространство, като се конкурират за привличане на хора с истинските обществени пространства и заведения. Това вече не е просто магазин, където можеш да купиш всичко на едно място, това е зона за разходка, зоопарк, кино, различни представления. Търговският център прави всичко възможно, за да можеш да дойдеш и да останеш по-дълго, да получиш целия спектър от услуги, които са ти необходими и не чак толкова. А улицата се превръща просто в път от единия търговски център до другия.

Другите недостатъци на търговския център: унищожава се местната идентичност при строителството, създава се рехава градска среда в следствие на паркингите около търговските комплекси. Така стигаме до темата на тази статия: как можем да организираме функцията на интензивната търговия така, че да бъде изгодна за всички участници в процеса? Например, да се създаде обединение на уличните кафенета или магазини с организирано управление и вместо оформление на галериите в търговския център да се дават средства за благоустройство на улиците и прилежащите пространства.

Така работи една форма за местно самоуправление – BID (Business improvement district) – това са публични партньорства или сдружения на предприемачи и собственици на помещения, обединени от териториална основа. Подобни организации се появяват за пръв път през 70-те години в САШ и Канада като инструмент за повишаване на доходите на местния бизнес за сметка на създаване на по-удобна и безопасна среда за жителите. В този момент градската администрация не можела да се справи с нарастващия брой проблеми (престъпност, наркомани, бездомни и безработни), улиците били в отчайващо състояние, потенциалните посетители се стремели по-бързо да се доберат до домовете си.

Предприемачите, а в някои случаи и жителите се съгласили да плащат ежемесечна вноска в хазната на създадената от тях BID, след това тези пари отишли за благоустройство, различни програми, свързани с решаването на проблемите (например с престъпността), намаляване на първоначалната вноска или субсидия за наемателите, които искат да се заселят в района. Първоначално BID бил необходим за спасяването на магазините, кафенетата и другите заведения, днес е способ за повишаване на ефективността на управление, да се привличат повече посетители, да се засили местната идентичност, да се участва в обсъждане на проекти на по-високо ниво. Необходимо е да отбележим, че действията на BID не отменят задължението на града към територията. Само в Обединеното Кралство през 2017 г. е имало 283 подобни организации.

New West End Company – е пример за най-голямото обединение във Великобритания по брой търговци на дребно. Тази компания представлява интересите на предприемачи от 74 улици, в това число на трите главни търговски улици в Лондон: Оксфорд стрийт, Ридженс стрийт и Бонд стрийт. BID предоставя на наемателите такива услуги, каквито и търговския център: централизирана охрана, услуги за подбор на персонал, отдел маркетинг, работещ за привличане на посетители и увеличаване на времето, което ще отделят и обема на покупките им, отдел за изследвания, който помага да се оптимизира бизнеса и да увеличат доходите. Така, може да се подскаже какъв език трябва да владее персонала, кое работно време ще е по-изгодно и т.н. Освен с наемателите New West End Company работи и със собствениците, играе ролята на обединител и на влиятелна заинтересована страна. Отделът, отговарящ за този аспект, участва в обсъжданията и инициира разработването на плана за основни промени в района (например строящата се линия на метрото – Elizabeth line, помага в разработването на стратегии за подобряване на района около Оксфорд стрийт). Това е направено с цел повишаване на икономическата активност и популярност на района в дългосрочен план.

Именно такива проекти представляват интерес за градските власти, тъй като компанията инвестира само в изгодни за нея проекти. BID е разположен в центъра на града, поради тази причина това не е просто желание за бизнес от негова страна, а е за подобряване на положението на всички граждани и гости на Лондон. Освен това BID харчи пари и за почистване на улиците, новогодишно осветление, благоустройство, указателни табели. По този начин, от дейността на компанията печелят всички, тъй като уличното пространство е открито и общо.

Един от последните проекти, иницииран от компанията е обновлението на Бонд стрийт. След продължително разработване на плана и анализ на положението през 2016 г. започва обществено обсъждане, а в края на 2018 г. са готови някои части от улицата. Освен това е преработена системата за извозване на отпадъците – повечето наематели се съгласиха да сключат договор с избрания доставчик на услуги и сега по улицата значително е намалял автомобилния трафик и се е подобрило качеството на въздуха.

Работата на BID се поддържа активно на държавно ниво. Има консултации за това как да се създаде и работи BID, курсове за обучение, примерни договори със собствениците, наемателите и местните власти. За финансово ограничените ентусиасти, които са решили да създадат подобно обединение, са предвидени и заеми. Подобни проекти, като благоустройството на Бонд стрийт, са единици, тъй като BID имат ограничен бюджет. Въпреки това, в Лондон има около 50 подобни организации, които според отчета на BID за 2016 г., имат значителен принос в повишаването на качеството на живот на гражданите.

 

Източници:

https://new-retail.ru/magaziny/tts_ili_ulitsa_kak_vybrat_mesto_dlya_otkrytiya_magazina5262/

http://aikur.ru/partnerpublish/98-preimushhestva-torgovyx-czentrov.html

http://torgovlya.info/torgovye-centry/preimushhestva-roznichnoj.html

http://www.sdd-mos.ru/stati/preimuschestva-arendy-pomescheniya-v-tc/

https://newwestend.com/about-us/bid-area/

https://newwestend.com/BID2021/finances.html

https://books.google.co.uk/books?id=y2lyDwAAQBAJ&pg=PT79&lpg=PT79&dq=Business+Improvement+Districts+(BIDs)+%D1%8D%D1%82%D0%BE&source=bl&ots=N0yqlHVS8_&sig=oiZmRe_A9wgICtIJC04uM-TSuYM&hl=ru&sa=X&ved=2ahUKEwj74-CBxJvfAhWUs3EKHW1rCN0Q6AEwBXoECAsQAQ#v=onepage&q=Business%20Improvement%20Districts%20(BIDs)%20%D1%8D%D1%82%D0%BE&f=false

https://osd.london/assets/Uploads/41d2334995/3_117-OSD_Consultation-Booklet_AW01_web.pdf

https://newwestend.com/events/bond-street-development-plan-exhibition/

https://newwestend.com/wp-content/uploads/2016/03/160119-Bond-Street-Boards.pdf

https://issuu.com/publicaassociates/docs/181026_wcc_oxst_consultation_versio?e=3276820/65449061

https://britishbids.info/

https://colresearch.typepad.com/colresearch/2016/05/from-strength-to-strength-the-rise-of-business-improvement-districts-in-london.html

https://cdn.britishbids.info/publications/National-BID-Survey-2017-a4.pdf?mtime=20180227104106

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *