Трябва да се строят повече паркинги

„Градът трябва да е удобен за автомобилите! Трябва да се осигурят места за паркиране на всички желаещи! Всеки гражданин има право да пътува до работното си място с личния си автомобил! Никой не ходи пеш, това е безумие!“ Така се говорело в САЩ по време на автомобилния бум. Американските градове винаги са се развивали така, че да са удобни за автомобилистите. Автомобилът се е превърнал в част от културата, в символ на свободата. В Америка пътуват с кола даже до банкомата.

На снимката се вижда карта на гр. Атланта, направена през 1819 г. така е изглеждал града, преди всеки американец да се сдобие със собствен автомобил.

Това е същото място, само че днес. Със синьо е отбелязано това, което е останало недокоснато.


Google maps

Зависимостта на Атланта от автомобилите, много напомня на наркотичната. Гражданите и властите са толкова обсебени от идеята за мобилността, че дори не са се посвенили да разкопаят историческите квартали в центъра на града. На мястото на сградите и търговските площади от 19 век, отдавна вече са построени паркинги, пълни с автомобили.

Тук практически не са останали пешеходни зони и обществени пространства. Ако сте свикнали да си мислите, че централните райони във всички градове, са най-благоустроените, то посещението Ви в Атланта с лекота ще разбие тази представа. Тук трудно могат да се видят разхождащи се туристи или почиващи младежи, тъй като няма къде да се почива.

И сега изненада… Паркингите и пътищата пак не стигат! Хората висят по задръствания и търсят свободни места за паркиране. А общината на Атланта продължава да строи нови паркинги.

„Градът трябва да е удобен за автомобилите! Трябва да се осигурят места за паркиране на всички желаещи! Всеки гражданин има право да пътува до работното си място с личния си автомобил! Никой не ходи пеш, това е безумие!“ – това искат и шофьорите в много български градове.

Искате ли и Вашият град да бъде удобен за автомобилите и всички да могат спокойно да паркират?

 

Източник.

One Reply to “Трябва да се строят повече паркинги”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *