Теория на счупените прозорци – част 2

Според социалните изследователи Джордж Келинг и Джеймс Уилсън проявите на безредие, като например счупен прозорец, хвърлен не на място боклук и графити по стените, предизвикват други видове антисоциално поведение и дори незначителни престъпления. Според т.нар. теория на счупения прозорец, ако “знаците на безредие” бъдат премахвани, спазването на обществените и законовите норми ще се увеличи.

Доказателството,че хипотезата е вярна идва с поредица експерименти в Холандия през 2007-2008 г., които завършват с научна публикация в авторитетното “Сайънс”. Изводът е: “Една проява на безпорядък, като например графити или боклук насърчава друга, например кражба.”

Експериментите

Стена, пред която има стойка за велосипеди. Стената е чиста от надписи, а на кормилото на всяко колело е закрепено бяло листче с пожелание за весела Коледа от името на несъществуващ спортен магазин. За да подкара велосипеда, човек трябва да свали листчето от кормилото. Наоколо обаче няма кошчета и нищо неподозиращите участници в експеримента са изправени пред избор – или да вземат ненужната хартия със себе си, или да я хвърлят на земята. 33% от всичките 77 наблюдавани велосипедисти избират да изхвърлят листчето на алеята. На следващия ден стената пред заключените велосипеди е нашарена с графити от изследователите. Процентът на хората, които изхвърлят боклука си на земята, нараства на 69%.

Изследователите откриват също така, че два пъти повече хора (30% срещу 58%) хвърлят боклук на земята на паркинга на супермаркет, когато има произволно разпръснати пазарски колички въпреки наличието на табела с указание след употреба те непременно да бъдат връщани на местата си.

Следващите два експеримента са най-впечатляващи. Те показват, че мърлявата градска среда увеличава дребните престъпления, както и обратното. В Холандия през седмиците преди Коледа е забранено да се гърмят пиратки. Глобата е 60 евро. Всички холандци знаят добре за тази забрана. Изследователите слагат познатите ни вече листчета на велосипеди, заключени до станция на метрото, и наблюдават колко от хората ще хвърлят листчетата на земята и колко ще ги вземат със себе си, когато чуват или не шум от взривени пиратки. Според учените подобен шум веднага предизвиква усещане, че законът е нарушен. Половината колоездачи избират да замърсят Грьонинген в отсъствието на “закононарушаващия” шум. Чуват ли пиратки, процентът нараства до 80. И това е само като чуват “престъпното деяние”, без да го виждат. Този експеримент според водещия експериментите учен Кийс Кайзер показва, че най-леките нарушения на законовите норми предизвикват увеличение на нарушенията на социалните норми.

Кара ли ни мръсотията да престъпваме закона? Отговорът е положителен. Удобно прикрити, изследователите наблюдават пощенска кутия, от която се подава плик. В него ясно се вижда банкнота от 5 евро. Ще я откраднат ли минувачите и пускащите писма, или пък ще побутнат плика, за да влезе изцяло в кутията? Може би просто ще отминат? Във въпросната ситуация 13% от 71 минувачи открадват парите. На следващия ден изследователите разхвърлят боклук около кутията. Процентът незабавно скача – 25% от минувачите си заминават с банкнотата. Ако пък кутията е изрисувана, 27% се проявяват като крадци. Нарушените по-рано обществени норми (например да не се цапа) са “заразни” и водят до ново неспазване на законовите норми.

 

Причините

26 години след появата й теорията за “счупения прозорец” е експериментално доказана. Мръсната градска среда води след себе си още повече боклук и дори по-тежки прегрешения. Причините, които водят до това, са няколко според учените. Първата и може би най-очевидна причина е, че хората правят като другите хора. “Ако всички хвърлят фасовете си на земята, защо точно аз да не цапам? Щом така се прави, значи е приемливо.” Според учените лошият пример води до копирането му, а оттам – и до отслабване и погазване на вече възприетите обществени норми.

Друга причина е егоизмът, казват учените. Хората искат да действат според някакви свои цели, които понякога се разминават с обществените и законовите норми. Примерно всеки иска да има 5 евро повече, но вземането им е кражба, тоест нарушение на закона. Престъпването на правилата обаче е опасно. Дали? Ако навсякъде около нас има знаци на неспазването на реда (разхвърлян боклук там, където не трябва да го има, и т.н.), тогава е съвсем ясно, че опасността не е голяма. Явно няма да последва санкция – просто иначе наоколо нямаше да изглежда така. В условията на погазени норми е по-лесно на свой ред да сториш някакво “нарушение” в името на собствените стремежи.
Холандското изследването – PDF

 

Източник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *