Защо трябва да премахнем рекламите от фасадите

Кое е по-благоприятното: красив град или развитието на уличния бизнес? Може и да не повярвате, но не е необходимо да избираме – отдавна има измислен инструмент, който позволява съхраняването на приятния вид на сградите и едновременно с това способства за развитието на магазините и заведенията на първите етажи. В различните градове се нарича по различен начин, понякога се прилага термина „дизайн-код“. Какво е това нещо и какво да правим с него?

Проблемът

Архитектурата е сложно и чувствително нещо, поради тази причина с нея се занимават специално обучени хора, а в града я пазят. У нас, с лекота можем да закачим климатик на фасадата на някоя старинна сграда или да провесим светлинна реклама вместо прозорец и на всички това ще им се струва нормално, но с подобен успех можем да вземем старите картини на известни майстори и да ги дорисуваме с флумастери. „Черният квадрат“ на Малевич е твърде скучен и неразбираем? Така че дайте да дорисуваме жълти емотикони.

Красивите сгради и улици ни мотивират да се разхождаме повече, да разглеждаме и дори да снимаме. Всичко това е монетаризирано за сметка на спонтанните покупки и реклами в социалните мрежи. Правилото работи и в обратна посока: страшния град предизвиква желание да избягаш по-бързо от улицата, а не да мислиш за покупки. Визуалното и аудио – загрозяване прогонва хората, от това бизнеса само губи клиенти. У някого може да се предизвика и защитна реакция спрямо ярките реклами, но от това на продавачите няма да им стане по-добре.

Логиката на бизнеса е ясна: колкото повече реклами, толкова по-голямо внимание ще има от страна на клиентите. Това може да проработи на скоростните магистрали, но в града не е точно така: тук има друго поведение и друга обкръжаваща среда. Да започнем с изследванията: основните потребители на уличния бизнес са пешеходците, пътниците в градския транспорт и велосипедистите. Този фактор зависи от местоположението и типа на заведението, но да вземем класически малък бизнес на първите етажи, а не скъпите магазини или хипермаркетите.

Недалновидното желание за бързи печалби може с лекота да разруши вида на целия квартал, да изтрие част от историята, заради лъжливи цели. Това още повече влошава икономическата обстановка в града и вреди на купувачите, тъй като заради огромните реклами на някой предприемач, хората не могат да забележат другите заведения. Получава се това, че по-богатите диктуват условията и не са заинтересувани от повишаването на качеството на услугите или от понижаването на цените. За новият бизнес е все по-трудно да стъпи на пазара и да предложи нещо ново на хората, а градът губи от данъци.

Какво да правим

Градът трябва да зададе общи условия: къде и как могат да се слагат реклами и къде не могат. Изискванията трябва да са съобразени с вида на застрояването и характера на улиците. Глупаво е да се поставят едни и същи условия за дореволюционните сгради в центъра и за панелните блокове. Дори бих предложил, в началото да има един пилотен район, в който да се внедрят новите условия и да има отстъпки за първите участници. После да се поправят грешките (а такива навярно ще има), може кодът да се разпространи по районите.

Преди

 

Сега

Съгласуването на рекламните табла не би трябвало да е труден бюрократичен процес с постоянни поводи за даване на рушвети (както е сега в много градове). Трябва да има проста логика и яснота: рекламите, съставени според дизайн-кода, да могат да се поставят без съгласуване, а индивидуалните желания трябва да преминат на обществен съвет.

Мнозина се страхуват, че градът ще загуби разнообразието и уникалността си, след въвеждане на регламента. Но дизайн-кода не убива разнообразието, а определя обхвата на позволеното. То е като писането: има горна и долна граница, но вътре можеш да пишеш каквото си искаш.

Все още мнозина дават за пример Тайм Скуер в Ню Йорк, колко хубаво е с огромните рекламни пана и билбордове. Има само една голяма разлика: това място първоначално е планирано с тази цел, и няма да се получи да повторим успеха.

Няколко града се опитват да решат проблема с рекламите чрез издаване на паспорт на фасадата на сградата, в който е разписан цвета на сградата и други неща, в това число и рекламите. Проблемът обаче е, че ще се получи нещо като зоопарк. Всяка сграда ще прави нещо свое, без да се съобразява с общата визия на нещата. За това съветвам да се мине от общото към частното, а не обратно.

На първо време всички ще ви обвиняват, че се опитвате да унищожите бизнеса, ще се жалват в прокуратурата и ще крещят, че се нарушава частната собственост. Това непременно ще се случи и е в реда на нещата, но нивото на негативизъм може да се намали като се обясни целта на дизайн-кода и плюсовете за бизнеса и да се даде време да се осмислят нещата. Не може просто да дойдете и изведнъж да поискате да се изхвърлят старите знаци, да се поставят нови за един месец, без да посочвате причините за това и да заплашвате с глоби.

И още нещо, добрите архитекти и предприемачи мислят за рекламните пана още при създаването на концепцията. За тях определят специални места над прозорците, а собствениците подписват специални ограничения при покупка на жилището или отдаването му под наем. Това все още са единични случаи, но подобно желание, на от страна на предприемачите да създадат комфортна среда и да я поддържат, е радостно.

 

Сега

 

Преди

 

Архитектурно-художествена концепция за облагородяване на информационни конструкции (табели) по пешеходната зона на бул. “Княз Борис” I във Варна

 

Примери по света:

 

Източник.

One Reply to “Защо трябва да премахнем рекламите от фасадите”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *