Защо „джобовете“ за автобуси нанасят вреди

Нека да развенчаем един голям мит за „ползата от джобове за автобусите“. Работата е в това, че ако искаме да спасим града от задръствания и в действителност мислим за пътниците, мобилността и останалите неща, то „джобовете“ за градския транспорт са зло. По нашите стандарти, на никой не му трябва това зло, но то е дълбоко вкоренено в главите на чиновниците ни.

Кое не е правилно? 

Времето

Да се доближиш директно до спирката и да излезеш от нея не е сложно. Друга работа е обаче, да въртиш волана, за да влезеш, да се доближиш и да излезеш от „джоба“. Особено включването в потока за обратно движение – шофьорите не дават предимство на автобусите и тролейбусите. Чиновниците обичат да казват, че „по правилник трябва да се даде предимство“, но истината е проста – правилото не работи.

В крайна сметка шофьорите на автобусите,  или игнорират „джобовете“ и не влизат в тях, или ако го направят пътниците губят време. Колкото повече спирки с „джобовете“ има, толкова повече време губи човек. Благовидните причини за безопасността и комфорта на пътниците винаги са били прикритие за това да се спестят няколко десетки секунди за шофьорите. Като се има предвид броя на пътниците и обществения транспорт, на улицата (като правило) се дава приоритет на автомобилите над градския транспорт.

 

ПаркиранетоОще един прост факт – шофьорите интуитивно смятат „джобовете“ за автобуси за места за паркиране. Дори ако има маркировка, спирка, пътници, шофьорът все пак ще спре там „за пет минути“ без никакви задни мисли. В крайна сметка спирането на автобуса се усложнява или пътниците просто минават между паркираните коли, за да стигнат до автобуса. Най-засегнати са трудноподвижните хора.

 

Валежи

„Джобовете“ по улиците до скоро бяха масово срещани и то за сметка на тротоарите или тревните площи. С оглед на това и на вродената неспособност на работниците по пътищата да правят разклонения в асфалта се получава една дупка пълна с вода или лед. Няколко пъти съм бил свидетел на това как автобусът не влиза плътно в „джоба“, а слизащите пътници просто се подхлъзват и попадат под автобуса.

 

Кога трябва да се поставят „джобове“

„Джобове“ за обществения транспорт може и трябва да се поставят на извънградски пътища, където с предимство са автомобилите.

По улиците на града има две причини за поставяне на „джобове“: еднопосочно движение в една лента и експресни маршрути. Но ако все пак сме решили да дадем реално предимство на пътниците, дори на еднопосочните улици не винаги е необходимо да се поставят „джобове“.

Експресните линии на градския транспорт, по принцип са отделени в самостоятелна лента, наравно с обикновените линии. Поради това не би трябвало да има губене на време за пътниците, тъй като няма автомобили, а експресните автобуси могат да се движат доста бързо. 

Как трябва да се поставят

Всичко е много просто: не е нужно да се измисля нещо ново. Дори при ремонта на улиците в центъра на Москва са запознати с това:

 

 „Антиджобове“

Ако на улицата има паркоместа, за да се намали болката и страданието на пътниците, трябва да се поставят „антиджобове“. Сложно и непривично е, но не е трудно – просто физически не даваме на хората да паркират на спирката, като ограничаваме с бордюр зоната за пътниците. Но това може да се постави само на улица без обособена бус лента. Подобни конструкции могат да бъдат и мобилни и за няколко часа да поправят грешките в дизайна. Искам такива и в България:

 

Ще бъде добре ако споделите този пост в социалните мрежи. Защото аз вярвам че този блог ще помогне на българските градове да станат по-удобни, а на хората и община да бъдат по-образовани в градоустройствените дела. Но за да се случи това е необходимо вашата помощ. Споделяйте!

 

Източник.

Други статии

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *