Дворът не е място за автомобили



Източник.

Още веднъж искам да напомня на читателите си, че не би трябвало да има паркинги в дворовете на жилищните сгради. Дворът е обществено място, където хората трябва да си отдъхват, да пекат шишчета на огън, да играят бадминтон, да правят слънчеви бани, да карат велосипеди, да се занимават с физ.зарядка и т.н. Дворът е място за отдих, не за паркинг. Паркирането на личните автомобили на живущите в сградата в двора на същата, трябва да бъде забранено или силно ограничено.

В този момент средностатистическият читател с една ръка пише гневни коментари под този пост, а с другата ръка търси въже, с което да ме обеси. Ха-ха-ха (злобен смях на победителя)!

Добре, всички вие сте си купили коли и смятате, че задължително трябва да паркирате таратайките си под прозореца. Това не е така. Не ми харесва факта, че при покупка на автомобил, хората изобщо не се замислят къде ще го паркират. В много държави, хората не могат да си купят кола, ако нямат място за паркиране и никой не е умрял от „тази несправедливост”.

Купил си кола – купи си и гараж. Ако можеш да си позволиш автомобил за 30 хиляди лева, дай и още 10-15 хиляди за място на паркинга, не се стискай. Вземи ипотечен кредит, ще има какво да оставиш на децата си. Нямаш пари за гараж? Наеми. По-рано наемах място в подземен паркинг за 120 лева на месец и вървях пеш до там 10 минути всеки ден. И повярвайте ми, нищо не ми стана. Покупката на автомобил не ви дава право да го оставите където ви падне. Интересът на обществото е по-важен от вашия личен комфорт.

Като възникне въпросът за паркирането в „спалните райони”, веднага се появяват и предложения. Например търговските центрове, могат да отдават през нощта, паркинга си на жителите на района, както правят в много държави. Бизнесмените ще започнат да откриват паркинги на пустеещите места. Хората ще започнат да отдават гаражите си под наем и т.н. Невидимата ръка на пазара бързо ще въведе ред, а цените ще бъдат съвсем адекватни. Това ще бъде от полза за икономиката на града.

Може да се оставят и няколко места за паркиране по дворовете, но да ги направят платени. Ако има паркинг в дворовете, то той трябва да е платен. В преходния период, бих предложил да се плаща само за продължително паркиране – над 14 часа. Т.е.,ако сте се прибрали в къщи вечер и сутринта тръгвате отново на работа – няма да плащате нищо. Ако обаче си оставите колата за месец, ще платите много. Това е мярка против тенденцията, дворовете да се използват за дългосрочно паркиране на автомобили. Погледнете през прозореца в двора в разгара на работния ден, пълно е с коли. Това може да се прекрати. В рамките на преходния период, броят на местата за паркиране в двора, може да се съкрати наполовина.

По-нататък може постепенно да се намалява времето за безплатно паркиране в двора. В идеалният случай, паркирането в двора може да бъде безплатно за най-много час. Т.е ако ви се налага да паркирате до входа, за да разтоварите вещи, да заведете жената и децата на вилата или да обядвате, вие нищо няма да платите. За такива случай могат да се оставят няколко места до входа.

Сега и добрата новина. Всички пари, събрани от паркирането и глобите за неправилно паркиране, трябва да отиват за облагородяване на дворовете. Т.е. ако се въвели платен паркинг, след месец ще можете да поставите нова детска плащадка, след два месеца да направите красива морава, фонтан, след половин година – на мястото на бившия паркинг може да има нов клуб или нова спортна площадка, или безплатен безжичен интернет и т.н.

Скъпи читатели, земята във вашия двор е най-ценното, което имате, а вие така безотговорно се отнасяте към нея. Помислете си, какви хубави нещо могат да се направят там. Е, нищо, скоро ще проумеете, че дворът не е място за паркиране на коли, а място за отдих. Тогава моравата ще се разпростре и над паркинга, а вашите деца ще ви благодарят за това.

 

* Оригиналът е от блога на Илья Варламов

One Reply to “Дворът не е място за автомобили”

  1. Ами как да облагоридим дворорете си когато те са общинска собственост,и всеки момент общината може да трясне някоя глоба ?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *